Scroll om de video te bekijken
Jaar 0

De ideale condities

Je hebt besloten een fles Hertog Jan Grand Prestige Brut te gaan rijpen. Geweldig.

 

De herkomst van het bewaarbier van Hertog Jan

Een droom is werkelijkheid geworden voor onze meesterbrouwer Micha. Hij heeft een hoogst exclusieve bière brut gebrouwen, gebaseerd op onze Grand Prestige, en gemaakt volgens de eeuwenoude méthode traditionelle. Voor het brouwen van dit bier is er een nauwe samenwerking geweest met de meesterbrouwer van Brouwerij Bosteels, Hans van Remoortere. De hechte band die door de jaren heen is opgebouwd, bleek het perfecte fundament voor de totstandkoming van dit unieke project.

Méthode Traditionelle

De basis ligt in de receptuur van de Grand Prestige, echter hebben de brouwers ditmaal ons kroonjuweel hergist op de fles door de toevoeging van suiker en Champagnegist. Na een intensief brouwproces werd deze unieke donkerkleurige Brut meerdere maanden gerijpt in de beroemde kelders van de Champagnestreek.

1.


Gebrouwen in Nederland


Onze vertrouwde Grand Prestige, met liefde gebrouwen in Arcen.

2.


Hergisting op fles in Frankrijk


Champagnegist wordt toegevoegd aan onze Grand Prestige. Hierna volgt een maandenlange rijping in de fles.

3.


Remouage in Frankrijk


Dit proces maakt de gist los van de fleswand en verzamelt het in de hals. De flessen worden ondersteboven geplaatst, wekelijks gedraaid en geleidelijk schuiner gezet totdat de hals uiteindelijk helemaal verticaal staat.

4.


Dégorge­ment in Frankrijk


De hals van de fles wordt bevroren en de gistprop wordt door hoge druk uit de fles gedreven.

"Na een hergisting in de fles heeft het bier een hoger alcohol- en koolzuurgehalte, waardoor een licht en frisse brut ontstaat met meer en fijnere bubbels."

Hoe bewaren wij een fles Hertog Jan Grand Prestige Brut

Allereerst: liggend

Een fles Hertog Jan Grand Prestige Brut bewaar je het liefste liggend, op 90 graden. Zo blijft de kurk goed nat en behoudt het zijn elasticiteit. Uitdroging van de kurk zorgt er voor dat de fles niet kan ademen.

 

De Grand Prestige Brut heeft een hoog koolzuurgehalte, waardoor we goede hoop hebben dat het bier zich door de jaren heen prachtig zal ontwikkelen. We gaan uit van een rijpingstijd van 12, 15 of misschien zelfs 17 jaar. Het is van belang dat er gedurend de rijpingsperiode het bier in met constante condities wordt bewaard, zodat de smaak zich prachtig kan evolueren.

Zorg voor een constante temperatuur

Je kunt je fles bewaren tussen de 5 en 12 graden. Het belangrijkste is dat de temperatuur constant blijft, zodat de aromastoffen zich op een gelijkmatig tempo kunnen ontwikkelen. Bij een te warme bewaartemperatuur wordt het rijpingsproces versneld, wat niet ideaal is voor de ontwikkeling van smaak. Bewaar de fles in een koele omgeving, zoals een kelder of kruipruimte. 

Donker en droog

Licht beïnvloedt het rijpingsproces, het is daarom zaak om de fles op een donkere plek te bewaren. Als er te veel licht bij het bier vormt er, zoals de brouwers het noemen, ‘lightstruck’. Een aparte smaak dat niet ten goede is voor het bier. Vocht is ook funest vanwege de roest die daardoor kan ontstaan.

 

Bewaar je fles horizontaal in een droge en koele ruimte, zodat jij,  met begeleiding van de brouwers, de smaakreis van de Grand Prestige Brut kan ervaren. In de loop der jaren zal je dit prachtige kennis en wijsheid opleveren. 

Kelders door heel Nederland

Alle flessen Hertog Jan Grand Prestige Brut komen uit Arcen, maar het rijpen gebeurt overal. We kunnen met trots zeggen dat er inmiddels flessen Hertog Jan Grand Prestige verspreid liggen door heel Nederland, en zelfs daarbuiten. Dat levert mooie statistieken op.

31549

flessen liggen momenteel te rijpen

5

jaar is de gemiddelde rijpingstijd van de fles

de meeste bierliefhebbers bewaren hun fles in de Kelder

3635

flessen zullen dit jaar worden geopend